вторник, 14 септември 2010 г.

Филмите на десетилетието (2000-2009)

Из блог пространството често пъти се среща раждането на добри идеи-предизвикателства. Една от тях е именно тази на Lammoth и Иво, които преди седмица (или стана повече?) шокираха кино блогърите с идеята си да се направи една класация за филмите на изминалото десетилетие. Хаха, това със шокирането е само в кръга на шегата – идеята е прекрасна и макар да изисква доста ровене и мозъчно блъскане, крайният резултат може да бъде доста добър. Поне аз, докато изготвях моята класацията, си спомних отминалите години и за пореден път се убедих в огромното значение на киното в екзистенциалното ми време.

„Но размисъл от този род тук прекратете и за работа се захванете!”

С доста голямо закъснение, за което изказвам искрените си извинения, споделям скромното си субективно мнение за...хм, може би част от най-добрите филми за изминалото десетилетие.

Let the countdown begin…


2000


1st Place: Dancer in the Dark – Един шедьовър, поднесен от Lars von Trier по невероятен начин, уплътнен с прекрасната игра от страна на несравнимата Björk, заслужаваща номинацията за Оскар не само за прекрасната „I've Seen It All”, но и за цялата си работа върху филма. Това е лента, която трогва истински със силата си, защото понякога в живота наистина не са нужни очи, за да виждаш значимото.

2nd Place: Requiem for a Dream - Darren Aronofsky е от режисьорите, които, ако ми бъде позволено да използвам тази дума, шашкат със своята режисура и послания. Но това е именно нещото, което ме привлича във всеки следващ негов филм. Прекрасен похват откриваме и в Requiem for a Dream, който блести и с изключително плътната актьорска игра на каста. Филм, който трябва да се види.

3rd Place: Malèna – Една силно емоционална история за любов, невинност, война и смелостта, която може да се крие във всеки от нас.


2001


1st Place: Le fabuleux destin d'Amélie Poulain – Прекрасен! Мога да спра с описанието си за този филм и дотук, защото това е наистина един изключително прекрасен филм. Очарованието му е толкова огромно, че биваш засмукан в една вихрушка от цветове и емоции.

2nd Place: Mulholland Dr. – Драматичен и мистериозен, това е един необикновено идеен филм, но пък и какво друго да очакваш от човека, стоящ зад класика като Twin Peaks, примерно.

3rd Place: Spirited Away – Анимация, която чисто и просто бих нарекал класика. Hayao Miyazaki ни потапя в един необикновен свят, на който всеки един трябва да стане свидетел. Определено това е филм, който не бива да бъде подминаван.


2002


1st Place: The Hours – Едно от най-значимите, силни и незабравими кино творения, на които съм попадал. Филмът може да се опише и само с три имена - Meryl Streep, Julianne Moore, Nicole Kidman – грандиозни изпълнения, представящи ни три истории, в три различни времеви отрязъци, но въпреки това обединени по един неповторим начин. Истински триумф на съвременното кино.

2nd Place: Adaptation. – Още един филм от тази година с участието на прекрасната Meryl Streep. Силната игра на Nicolas Cage и не по-малко талантливата Tilda Swinton ни разкриват драматичната история зад добре поднесения от режисьора Spike Jonze „Adaptation.”. Адмирации и за братята Кауфман, отговорни за сценария на лентата.

3rd Place: Frida – Филм, заслужаващ внимание. Страхотно превъплъщение от страна на Salma Hayek. Истинска история, наситена с неподправена емоция.


2003


1st Place: 21 Grams - Мексиканецът Alejandro González Iñárritu е един от най-ненадминатите кино творци. 21 Grams е само един от диамантите в короната на режисьора. Това е филм, който те кара да се замислиш за живота, смъртта и всичко онова, което седи между тези, на пръв поглед ясни за всекиго понятия. Чудовищно добра актьорска игра и един филм, който оставя следа не само за това десетилетие.

2nd Place: Lost in Translation – София Копола майсторски разкрива една трогателна история, с участието на прекрасната Scarlett Johansson и Bill Murray.

3rd Place: Big Fish – Едно изключително приключение, представено по невероятния начин на Тим Бъртън – цветове, богата гама от емоции и доза чудатост.


2004


1st Place: Closer – Това е филм, разглеждащ фундаменталните въпроси в живота на всеки един от нас – любовта и взаимоотношенията между хората. Качествената режисура, сценарий и актьорска игра превръщат гледането на Closer в истинска наслада.

2nd Place: Eternal Sunshine of the Spotless Mind – е от онези филми, които изненадват, а може би дори леко шокират. Умело съчетаната драма, романтика и научна-фантастика заживява един собствен и бележит живот чрез блестящите изпълнения на актьорския състав, начело на който застават Jim Carrey и Kate Winslet.

3rd Place: A Moment to Remember – Все още не осъзнавам как попаднах на това малко бижу на азиатското кино. Включването му в класацията е и вид почит, която искам да отдам към творците от Южна Корея. А защо точно с този филм? A Moment to Remember е една прекрасна, силно драматична история, която докосва струните на душевността у зрителя по един искрен и чист начин.


2005


1st Place: The Constant Gardener – Филм, сблъскващ ни със суровата реалност, понасящ ни към кътчета от света, за които сме свикнали само да слушаме отстрани. Силната режисура на Fernando Meirelles ни разкрива една история за любов и смелост, изправени пред често пъти грозното лице на модерното общество и неговите болни амбиции.

2nd Place: Pride & Prejudice – Една добра адаптация по едноименния роман на Джейн Остин. Макар и приет със смесени чувства това е един филм, който заслужава вниманието както на любителите на литературата, така и на киното.

3rd Place: Nine Lives - Дълго се колебах дали да поставя точно този филм на третата позиция. Безспорно има филми от 2005-та, които биха могли да го изместят от това място, но Nine Lives на Rodrigo García е филм, за който макар и да не се шумя много успява да впечатли със своите простички, но значими житейски теми.


2006


1st Place: Babel – Несъмнено филм, който много дълго ще се помни. Iñárritu успява по майсторски начин да преплете различните истории, всяка от които има свой собствен живот, а в един момент се оказват неразделно свързани. Истински мастърпийс на режисура, сценарий и актьорска игра. Неповторим.

2nd Place: The Fountain – Едно епохално творение на Darren Aronofsky, изразено в цвят и един интересен поглед върху теми като любовта, животът и смъртта.

3rd Place: El Laberinto del Fauno – е истинско визуално удоволствие. Лентата на Guillermo del Toro впечатлява със своята приказност и в същото време наситена с реална тематичност. Едно приключение, в което всеки трябва да се впусне.


2007


1st Place: La Vie En Rose – „Животът в розово” ни запознава с житейската история на емблематичната за френската музика Едит Пиаф. Хамелионското превъплъщение на Marion Cotillard е само част от силата на този филм, изпълнен с емоция, понесена на гребена на музиката.

2nd Place: There Will Be Blood – Абсолютно силен и значим филм, с титанична игра от страна на Daniel Day-Lewis и заслужен Оскар за главна мъжка роля.

3rd Place: Into the Wild – Великолепно дело на Sean Penn, който застава зад режисурата и сценария на това незабравимо приключенско пътешествие, където дестинацията е една – човекът.


2008


1st Place: The Reader – Брилянтна драма за любов, увлечение и човешкия морал. Пленителната игра на Kate Winslet и забележителният тандем на режисьора Stephen Daldry и сценариста David Hare, работили заедно и в The Hours, ни предоставят една особено силна история.

2nd Place: The Curious Case of Benjamin Button – Базираният по едноименния кратък разказ на американския писател Франсис Скот Фицджералд филм надали може да измести силата на литературното произведение, но и не е нужно. Това е предаване на телесност на една необикновенна, но искрено човешка история.

3rd Place: Let the Right One In – Поредното доказателство за силата на европейското кино. Пленителен, трогателен, мрачен, с напълно издържано значение и послание, това е филм, който те оставя без думи.


2009


1st Place: A Single Man – Блестящите Colin Firth и Julianne Moore, както и изключителният режисьорски усет на прохождащия в тази сфера Tom Ford, изграждат една разтърстваща емоционална драма, която безспорно застава начело в класацията ми за изминалата 2009-та година.

2nd Place: Where the Wild Things Are – Още един прекрасен филм от режисьора Spike Jonze. “Where the Wild Things Are” е удивително и завладяващо приключение за силата на въображението, в което сме собствени господари и всичко онова, което индивидът е способен да открие в себе си. Едно вдъхване на живот на класическата детска книжка на Maurice Sendak.

3rd Place: Inglourious Basterds – Един оригинален поглед върху Втората световна война, изпълнен с динамика и отличителния режисьорски похват на Quentin Tarantino, който го прави едно от най-значимите имена в съвременното кино.

END.

Стана, каквото стана. След десет години пак. :D

10 коментара:

  1. Чудесни заглавия (: Май с теб най-много се припокрихме... ама тва е щот' сме готини :D
    The Reader съква, ама нищо, това си е мое мнение, което никой не споделя. :D Thumbs up for Nine Lives :)

    ОтговорИзтриване
  2. Всъщност доста хора останаха разочаровани от The Reader. Ама нищо, заслужава да му се "удари едно рамо". :D
    А "Nine Lives" е truly touching. (:

    ОтговорИзтриване
  3. И мен "The Reader" не ме кефи на макс, но не бих казал, че съква. :)

    Е аз сега като нямам профил в нито един от тези "платформи"?? - това ли е думата - какво да правя? Или пък искам да остана анонимен. Как да пускам коментари?

    ОтговорИзтриване
  4. Тъй като блогът ми е сравнително нов не съм му свикнал все още с всичките настройки. :D
    Сега оправих тези за коментирането и мисля, че с опциите "Име/URL адрес" и "Анонимен" всичко се оправя. :D

    ОтговорИзтриване
  5. интересно включване :) Повечето филми ми харесват, почти всички де :) Драмата като че ли ти е любимия жанр, аз си падам по към сай-фай или по-точно към speculative fiction (както и при книгите де) :)
    Харесва ми и плаката на Малена, който си намерил :D

    ОтговорИзтриване
  6. Хаха, и аз го намерих тоя плакат, само дето Малена ми отпадна от тройката :P

    Класацията ти е интересна, носи твоя "отпечатък" - разбира се какво кино харесваш, не е хаотична, браво :)

    ОтговорИзтриване
  7. @lammoth - По принцип не съм предубеден към филмовите жанрове. (: Ако един филм ме грабне с нещо, бих го изгледал независимо от genre-то. :D Но, да, като че ли драмата преобладава...така като погледна крайния резултат на класацията. :D

    @Никс - Благодаря много. :) Определено класацията се получи доста...хм, лична, един вид. Всеки от филмите ми е скъп с нещо.
    Нещото, което ми хареса много в идеята за класацията беше именно това, че успях да си направя едно "завръщане към не дотам далечното минало". :D А да не говорим колко голяма част от включените филми ги изгледах отново. Хубаво си беше. :D

    ОтговорИзтриване
  8. Нито едно типично мейнстрийм заглавие. :)

    Чак сега я виждам тая класация от оня щафета. :) Личи си, че с Иво се движите в сходни орбити, но той дълбоко греши за Четецът. А ти грешиш за някои други, но не са болка за умиране. :)

    Стойностна класация като цяло!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря. (:
    Според мен съставянето на такъв вид, макар и субективна, класация е доста тежка задача. При някои години нещата бяха по-лесно, защото самите години като цяло са били малко или много слаби и там "победителите" изпъкваха веднага. Хаха. Но при други години - беше абсолютен зор да отсееш всичко до три броя.
    А представям си ако трябваше да се избира само по едно заглавие на година - въй, въй. :D

    ОтговорИзтриване
  10. Много хубави филми, много стойностни заглавия. Иде ми да напиша хайку по мотиви от тази тема. Вместо това написах ревю на соцялната мрежа.

    ОтговорИзтриване