петък, 10 декември 2010 г.

Филмите, които промениха живота ми

Изготвянето на една класация винаги е било нещо трудоемко, а съставянето на такава, която е изцяло персонална, изразяваща малко или много що за човек си е нещо още по-заплетено, а някои биха го сметнали дори за непосилно.

И въпреки това понякога се срещат идеи, които просто провокират да размърдаш сивото си вещество и да се запиташ за неща, които често оставаш на заден план или напълно са се сраснали с ежедневието. Такъв ефект се получи и с прекрасното начинание на Нели и Иво, които организираха най-новата щафета, завладяла вниманието на кино блогърите в нашето "скромно" интернет пространство. За мен идеята е повече от чудесна, защото киното винаги е било не просто нещо, което да наблюдаваш и коментираш – много пъти то е това, което предизвиква; нещо, което (колкото и силно да звучи) променя онзи човек, който е готов да изрови главата си от пясъка на посредствеността и да потърси в себе си отговорите на онова, което го вълнуват.

Броят на филмите, които мога да кажа със сигурност, че са ме променили; че са ме формирали донякъде и като личност; че са изградили в мен някакъв вкус и най-вече любов към самото изкуство, е голям.

Доста време обмислях начина, по който да формирам собствената си класация за „Филмите, които промениха живота ми”. Да си призная честно все още не съм сигурен дали съм избрал най-правилния подход, а и съм убеден, че силите ми (а и мозъчното блъскане хаха) няма да стигнат, за да изброя всяка една от значимите за мен ленти, която по един или друг начин ме е трогнала, зародила е в мен любопитство или просто ме е накарала да се замисля за даден аспект от живота.

И все пак ето го и моят опит за класация...което всъщност не е точно класация, а по-скоро някакъв вид лична ретроспекция.

Първото нещо, на която бих искал да обърна внимание е увлечението ми по така наречените "Класики", а много хора ги определят и като "стари филми". За мен това са ленти, които никога не остаряват – независимо дали са заснети на черно-бяла лента или са част от цветното кино, това са продукции от средата и краят на изминалия век, които ми показаха как често пъти единственото, което е необходимо за един качествен, стойностен филм е просто талант. Не ефекти, не прекомерна и излишна пищност, а просто талант и всеотдайност към изкуството.

А малката час, която бих изброил като примери за това са :




A Streetcar Named Desire
Singin' in the Rain
8 ½
Breakfast at Tiffany's
Gone with the Wind
Annie Hall
Taxi Driver
The Elephant Man
Kramer vs. Kramer
One Flew Over the Cuckoo's Nest







Следващият значим за мен подраздел, ако мога да го нарека така, е „Азиатското кино”. Страстта ми към филмовото изкуство на творците от Далечния Изток се зароди изключително неусетно за мен самия. Никога не съм се стремял към това, то просто се случи – нежността, жестокостта, любовта, болката, цялата емоционална разнообразност намира реализацията си в прекрасни филми, където вниманието към детайла е нещо, към което не просто се стремиш, а е чисто характерно.

Ленти като:




A Moment to Remember
I'm a Cyborg, But That's OK
Old Boy
Thirst
In the Mood for Love
2046
Daisy



са само частица от магията на азиатското кино, но са филми, които разпалиха у мен истинска любов към него.




В съставянето на следваща част изпитах две съмнение: първо под какво название да обединя всички заглавия, и второ – как да сведа филмите до някакъв нормален брой. За първия проблем намерих решението в простоватото „Съвременно кино”, защото тук са поместени по-нови заглавия, които по някакъв начин са повлияли на начина ми на възприемане на киното като цяло. Това е една своеобразна смесица от американско, европейско, анимационно кино, оставило трайна следа в живота ми.

Несъмнено пропуски, които съм допуснал в хода на писането на тази публикация, ще се открият, но при една такава задача те сякаш са си нещо очаквано.



Edward Scissorhands
Le fabuleux destin d'Amélie Poulain
El laberinto del fauno
Dancer in the Dark
The Fountain
Babel
Amores perros
Léon
A Single Man
Where the Wild Things Are
The Hours
Fight Club
Boy A
Lars and the Real Girl
Trainspotting





Spirited Away
Princess Mononoke
Finding Nemo
Monsters, Inc.
Beauty and the Beast
Mary and Max
Eternal Sunshine of the Spotless Mind
Closer
Requiem for a Dream
Big Fish
Moon








И последно, но не по значение, бих обърнал внимание и на българското кино, което макар през годините да е получавало в почти равни дози както хвалби, така и укори, е значима част от филмите, коита са пременили живота ми. Класически български ленти като „Козият рог”, „Опасен чар”, „Вчера”, „Време на насилие” или „Осъдени души” оставиха у мен ярка следа.
А съвременни продукции като „Светът е голям...”, „Източни пиеси”, „Мила от Марс” или „Пазачът на мъртвите” показват, че в българското кино все още има потенциал.

13 коментара:

  1. Бож, братче, ти си извадил тежката артилерия. :) Трудно е да кажеш каквото и да е срещу такъв подбор. :)
    Много рядко виждам млади хора на които да им харесва "Крамър срещу Крамър". Готин избор. И Анимациите също. Да се неначуди човек, как пък при мен няма такава, при положение, че много харесвам такива. Може би "Заека Роджър" ама той брои ли се?

    ОтговорИзтриване
  2. Ама разбира се, че се брои. :D
    Иначе ти благодаря за положителния коментар. Определено можеше да се постарая повече в представянето на нещата, но нищо. :D
    А "Крамър срещу Крамър" за мен е много стойностен филм. Показа ми лицето на човешка всеотдайност към най-скъпото; нещо, което в днешно време често се позабравя и се приема за даденост. (:

    ОтговорИзтриване
  3. Абе, Бож, ти да не си второто Аз на Иво?! :D
    Ами налага се едно такова впечатление. :)

    Специални поздрави за "Луна". При мен този филм се нарежда на първо място до "Пътят" за най-добрите заглавия за 2009-та.

    ОтговорИзтриване
  4. Да, "Луна" беше много добър. Много се радвам, че успях да го видя и на голям екран на Киномания.

    ОтговорИзтриване
  5. Nostromo, :D :D с брат Иво имаме много сходства във филмовите вкусове, не смея да го отрека. :D
    Явно на младини сме "промивали" мозъците си със сравнително сродни неща, та ей на какво се е получило. :D

    Иначе "Луна" аз не можах да го видя на кино, но дори и в домашни условия успя да ме остави със зяпнала уста... Много, много силен. (:

    ОтговорИзтриване
  6. аз пък се радвам, че нямам никакво сходство с Вашите филмови вкусове, щото капе мазно от тях. Кич-озни са накратко.

    ОтговорИзтриване
  7. Ами то затова киното е достатъчно богато, че да може всеки да си изгради някакъв филмов вкус. Никой не е тръгнал да насажда мнение и предпочитания. :)
    Иначе анонимно ти благодаря за коментара все пак. :)

    ОтговорИзтриване
  8. държиш на критика ама няма как да не ти се ядосвам като ти гледам яловия movieland. Погледай малко КИНО и тогава се върни да правиш равносметките. Кошницата ти с азиатски филми е пълна скръб, пич. Погледай малко Цай, Апичатпонг, Хсиао-Хсиен, Джиа Джанкъ, Фукасаки, Мике, Одзу...

    ОтговорИзтриване
  9. Ами държа на критика по простата причина, че уважавам правото на всеки да изказва личното си мнение.
    Както съм споменал и в самата публикация, не смятам, че съставянето на такъв вид "класация" е предпазено от изпускане на заглавия.
    Освен това не смятам, че разминаването във вкусовете ни говори нещо лошо нито за мен, нито за теб. Човек е свободен да хареса, да се впечатли, да съпреживее и развълнува какъвто филм сметне за достоен. Все пак, съгласи се, че всеки от нас изказва лични впечатления и субективни мнения.
    И понеже обичам киното и изпитвам любопитство към него, ти благодаря за препоръчаните азиатски режисьори. Ще се опитам да обогатя и напълня по-богато кошницата си с азиатски филми. :D

    P.S. Надявам се няма да изтълкуваш погрешно чувството ми за хумор и самоирония. Наистина съм ти благодарен за личното мнение и препоръките, както вече споменах. :)

    ОтговорИзтриване
  10. Бож, просто игнорирай анонимните кретени. Подборката ти е готяна. :)

    ОтговорИзтриване
  11. и това ако не е нещастното гномче с висшо кинознание. На каква тема ти беше дипломната работа - "Терминатор или как онанират киборгите" ?

    ОтговорИзтриване
  12. Ще се присъединя към мнението на анонимния. Явно тези филми си гледал, тях посочваш за велики. Не се учудвам и че Дринов те хвали – като гледам и неговата класация, а и всички останали класации, с изключение на тази на Краси Кастелов. Що се отнася до азиатското кино, явно ти си спрял да го гледаш като си стигнал до Чан Ук Парк – 3 филма, ще речеш, че е най-великият режисьор. Към изброените от анонимният ще добавя: Уонг Кар Уай / макар че него слава богу го знаеш/, Ким Ки Дук, Джан Имоу, Анг Лий, Едуард Янг, Чанг Донг Лий и т.н. Разграничавам се разбира се от посочения от анонимният – Такаши Мийке. Но освен това напомням, че и Иран е в Азия, а там има поне още 5 велики режисьори освен Киаростами. И изобщо гледай малко повече, пък тогава прави класации.

    ОтговорИзтриване
  13. А пък тези славословия за Луна - направо ще падна /не че филма е лош/. Абе хора вие гледали ли сте "2001 одисея в космоса" на Кубрик - 1968 г. правен или "Соларис" на Тарковски. Явно не сте, щом оставате със зяпнали уста от "Луна"

    ОтговорИзтриване